Consultantul politic Cozmin Guşă a explicat ce ar trebui să facă România pentru a se reconecta la o lume aflată în "dezordine", în care SUA îşi pierd hegemonia mondială, iar UE pare că intră în remisie.
SUA îşi pierd hegemonia, UE intră în regresie
Trebuie să înţelegem în primul rând că „dominaţia SUA asupra lumii a ajuns la final, SUA nu mai sunt singurul hegemon. Se negociază finalul PaxAmericana, se negociază o anumita reaşezare a treburilor. Nu am putea vorbi atât de mult despre Putin daca nu s-ar fi întâmplat (…) Statutul nostru de frontiera a NATO s-a diminuat şi el foarte mult şi vom vedea acest lucru mai ales dupa negocierile dintre Trump si Putin, care nu cred ca vor întârzia mai mult de luna februarie, poate martie”, a spus Guşă.
Potenţialul României
1. Scutul. „România trebuie să îşi renegocieze în termeni concreţi găzduirea scutului şi tot ceea ce implică această găzduire, atât cu partenerul strategic, cât şi şi în ceea ce priveşte negocierile pe care partenerul strategic le face cu „partenerul” de război rece instalat, respectiv Rusia”, spune Guşă.
2. Parteneriat strategic. „Avem nevoie neapărat de unul dintre majorii UE, cu care să tranşăm şi să batem palma pentru o relaţie bilaterală, care să ne poarte către alte bilaterale”, explică consultantul.
3. Marea Neagră. „Marea neagră este o zonă de convergenţă sau divergenţă unde România are un cuvânt important de spus. Aici vorbim despre renegocierea potenţialului comercial al Mării Negre şi al portului Constanţa şi despre redefinirea militarizării Mării Negre, în condiţiile în cre vedem că Marea Neagră nu este un lac rusesc, ci este o zonă de convergenţă maritimă între Putin şi Erdogan”, mai spune Cozmin Guşă.
4. Atuuri naturale. „Avem atuurile noastre naturale de care vorbim foarte puţin. Acestea sunt atuuri de dublă frontieră, atât a NATO cât şi UE, un lucru foarte important pe care nu l-am monetizat în niciun fel. Avem apoi nişte legături bilaterale tradiţionale în zone apropiate cu mare potenţial geopolitic, de la Israel până la alte state din Orientul Mijlociu. Al treilea atu natural este această particularitate culturală a noastră, această insulă latină de religie ortodoxă, de inspiraţie euroatlantistă, într-o mare slavă”, a explicat Guşă.